Sähkö- ja elektroniikka-asentajasta hissialan tekniseksi asiantuntijaksi

11 elo, 2023

SHU:n tekninen asiantuntija, Niki Kujala, innostui nuorena autoista ja niiden mekaniikasta sen verran, että hän purki harrastuksena Ford Sierran atomeiksi ja rakensi sen jälkeen auton uudelleen. Mielenkiinto tekniikkaa kohtaan vei Kujalan myös ammattikoulun penkille, josta hän valmistui sähkö- ja elektroniikka-asentajaksi vuonna 2009.

Suuresta motivaatiosta ja tuoreesta tutkinnosta huolimatta Kujala ei saanut kuitenkaan toivottuja töitä, joten innokkaana oppijana hän päätti hankkia lisäkoulutusta valmistuen automaalariksi vuonna 2011. Vaikka autot kiehtoivat Kujalaa, niin automaalarin työ ei tuntunut kuitenkaan omalta, jonka vuoksi hän ei hakenut alan töitä, vaan suuntasi katseen kohti uutta.

Kahden tutkinnon jälkeen rohkeasti uudelle alalle töihin

Ura hissialalla avautui Kujalan haettua kilpailijan huoltomiehen paikkaa vuonna 2011. Vaikka hänellä ei ollut kokemusta alalta, vaikuttui rekrytoija ilmeisen paljon Kujalan “pienestä autoprojektista” ja päätti antaa tälle työpaikan koulutuksen kera. Harjoittelujakson jälkeen Kujala teki hissihuoltoja ja sen jälkeen myös uusien hissien asennuksia sekä kymmeniä modernisointiprojekteja. Kujala suoritti työn ohessa Rastorissa parivuotisen alan koulutuksen valmistuen hissiasentajaksi vuonna 2013.

Työskennellessään hissien parissa Kujala sai kattavan kokemuksen hissien toiminnasta, asentamisesta, huollosta, ylläpidosta sekä vianmäärityksestä ja korjaamisesta. Kun hissihuoltomiehen hommat olivat hyvin hallussa, alkoi Kujala kaivata uusia haasteita ja oman osaamisen syventämistä. Sen seurauksena huoltoasentajan työt vaihtuivat vianhaunasiantuntijan ja kouluttajan töiksi, joiden parissa vierähti muutama vuosi.

Messumatka Saksaan toi Kujalan SHU:lle

Suomen Hissiurakointiin Kujala tutustui ensimmäistä kertaa Saksassa hissialan messuilla.

“Tavattiin SHU:n porukan kanssa lounaalla ja vietettiin myös iltaa yhdessä. Meillä oli oikein mukavaa ja tutustuin paremmin myös SHU:n teknisen johtajan, Toni Järvisen, kanssa.”

Kujala viihtyi työssään vianhaunasiantuntijana erityisesti hyvän porukan vuoksi, mutta kaipasi kuitenkin uusia haasteita. Tutustuttuaan paremmin SHU:n toimintaan, alkoi ura siellä kiinnostaa.

“Siinä kohdassa tuntui todella vaikealta hypätä tuntemattomaan, mutta onneksi uskalsin. Tein loikan SHU:n erikosivikatiimiin ja aloitin vika-asiantuntijana vuonna 2016, enkä ole katunut.”

 

Hissihuoltomiehestä alan vika-asiantuntija

Uudessa roolissaan vika-asiantuntijana Kujala teki tiivistä yhteistyötä SHU:n entisen koulutus- ja laatupäällikön kanssa. Työ sisälsi mm. järjestelmien kehitystyötä ja samalla teknisten ohjemateriaalien tuotantoa, joita käytetään hyödyksi päivittäin hissihuolto- ja vianhakutöissä.

“Pääsin kehittämään järjestelmiä ja sen myötä myös omia taitojani.”

Koulutus- ja laatupäällikön lähdettyä yrityksestä siirtyivät tämän työt Kujalalle. Työ sisälsi hissiasentajien koulutusta sekä koulutusten hallinnointia ja ylläpitoa.

“Vaihto sujui yllättävän jouhevasti. Aloin perehdyttämään ja kouluttamaan hissiasentajia, mikä oli osaltaan jo tuttua, sillä olin toiminut aiemmin kenttäkouluttajana edellisessä työpaikassa.”

Kouluttajaksi Tampereelle ja tekniseksi tueksi koko valtakunnan alueelle

Työ on vaatinut erityistä joustavuutta useammassakin käänteessä. Ensimmäinen yllätys tuli 2018, kun Tampereen toimipisteen valtasi äkillinen resurssipula. Kenttämiehistön valtavan vajeen vuoksi paikalle tarvittiin joku kokenut auttamaan ja kouluttamaan uusia tekijöitä, joten Kujala reissasi kahdeksan kuukautta Tampereelle. Hän koulutti uusia tekijöitä ja kun hommat alkoivat taas rullaamaan, Kujala palasi Helsinkiin.

Uusi yllätyskäänne tuli koronaviruspandemian myötä, kun koko maailma meni sekaisin vuonna 2019. Koulutusten piti jatkua, vaikka normaali kokoontuminen ei ollut enää mahdollista. Se tarkoitti Kujalalle etäkoulutuksia sekä myös paljon puheluita teknisen tuen muodossa. Puhelin saattoi soida 10-50 kertaa päivässä, joten se tarkoitti monesti koko päivää puhelimessa.

Vika-asiantuntijasta tekniseksi asiantuntijaksi

Seuraava askel oli Kujalan siirtyminen tekniseksi asiantuntijaksi vuonna 2019. Hän lopetti päivittäisen kenttätyön ja aloitti työt toimihenkilönä.

“Otin kopin laatu- ja ympäristöasioista sekä niiden sertifioinneista ja ylläpidosta. Sain oppia ja kehittää paljon toimintatapoja sekä laatu- että koulutuspuolella. Se oli hyvä kehityksen paikka minulle ja lisäksi nautin siitä, kun pääsen rakentamaan uutta.”

Laatu- ja ympäristöasiat ovat iso osa Kujalan työnkuvaa. Työtehtäviin kuuluu myös sisäisten ja ulkoisten koulutusten hallinnointia sekä kehitystyötä. Kujala toimii nykyään myös SHU:n kouluttajana, vastaten kaikista hissialan koulutuksista. Lisäksi hän työskentelee yrityksen kehitys työryhmässä, johon hän on kuulunut työsuhteen alusta asti.

Tiivistä koulutusyhteistyötä Taitotalon kanssa

SHU tekee tiivistä yhteistyötä Taitotalon kanssa, jossa koulutetaan hissiasentajia. Niki Kujala toimii Taitotalossa hissialan pääkouluttajana.

“Olemme yhdessä Taitotalon kanssa kehittäneet alaa ja alan koulutusta. SHU on halunnut yrityksenä panostaa siihen, että hissialan koulutus kehittyy, jotta se tarjoaa aidosti sitä, mitä ala tarvitsee.”

työpaikka hissiasentaja

 


SHU:lla on hyvä olla

Kujala viihtyy SHU:lla teknisenä asiantuntijana. Työnkuva on erittäin monipuolinen ja hyvin joustava. Työtehtävät vaihtelevat paljon ja hänellä mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin ja tukea myös muita työntekijöitä mm. koulutusten kautta, mikä on hänestä mukavaa ja motivoivaa.

On hienoa, että yritys pitää oikeasti huolta työntekijöistään ja ottaa huomioon myös yksilöiden kiinnostuksen kohteet. Esimerkiksi minä pääsen usein messuille töihin, vaikka se ei varsinaisesti kuulu työnkuvaani, mutta pidän tapahtumista ja asiakaskohtaamisista.”

“Saan olla työpaikalla oma itseni, työnkuva on mielekäs ja työtehtävät mielenkiintoiset. Minua motivoi erityisesti se, että saan olla mukana yrityksen kehityksessä. Työntekijöiden vaihtuvuus SHU:lla on pientä, noin 10 prosenttia. Luku puhuu puolestaan. Meillä on huippuporukka.”


Tutustu SHU:n työntekijöihin ja lue lisää urapolkutarinoita täältä.