Kallaveden lukion pikahissin modernisointi – turvallisuutta ja kustannustehokkuutta tulevaisuuteen

Kallaveden lukiossa, Kuopiossa, toteutettiin lähes 30-vuotiaan hissin ennakoiva modernisointi. Hissi on rakennettu vuonna 1996 ja ollut SHU:n huollossa vuodesta 2020. Hissin kantavuus on 800 kg/ 10 henkilöä ja sen nopeus on tavanomaista hissiä suurempi (1,6 m/s).

Hissiin päätettiin toteuttaa modernisointi ennakoivasti ennen kuin se alkaisi vikaantua tai osoittaa merkkejä toimintahäiriöistä. Tavoitteena oli varmistaa hissin sujuva ja turvallinen toiminta pitkällä aikavälillä sekä välttää odottamattomia ja kalliita korjauksia, jotka aiheuttavat usein hissin käyttäjille ei-toivottuja toimintakatkoja. Ennakoivalla modernisoinnilla parannetaan myös hissin energiatehokkuutta.

Hississä ei ollut ilmaantunut vikoja, mutta normaalien kuluvien osien vaihtaminen oli käynyt kalliiksi, sillä alkuperäisten varaosien ja komponenttien valmistajan tuotetuki ja osien valmistus oli päättynyt. Varaosia oli edelleen saatavilla, mutta huimien hintalappujen kera. Lujatalo kilpailutti ja toimi hankkijana hissin modernisointiprojektissa, johon SHU:n oli nykyisenä kohteen huoltokumppanina helppo vastata.

“Hissi oli PTS-suunnitelmassa jo pari vuotta aiemmin, sillä tiesimme sen iän ja tyypin vuoksi modernisoinnin olevan ajankohtainen lähivuosina. Suunnitelman pohjalta saimme nopeasti tarjouksen laadittua ja tulimme iloksemme valituksi myös kumppaniksi modernisointiprojektiin. Kauppa lyötiin lukkoon keväällä ja sen jälkeen tilasimme välittömästi kaikki osat modernisointia varten, jotka ehtivät saapua juuri projektin alkuun”, kertoo Jarkko Kauppinen, SHU:n työhön osallistuva työnjohtaja.

Modernisointiprojekti toteutettiin heinäkuussa, jolloin kaikki kiinteistön käyttäjät olivat lomalla. Projektissa oli mukana myös hissikonsultti, joka kävi työmaalla valvomassa ja seuraamassa projektin etenemistä. Kallaveden lukion hissin modernisointi toteutettiin sujuvasti aikataulussa eli neljässä viikossa ja ilman yllätyksiä.

“Näin hissitöiden valvojan silmissä tämän kohteen hissin modernisointi sujui mallikkaasti. Modernisointi oli sovitun mukainen ja urakoitsija teki työt sovitussa aikataulussa. Hissikorin sisustusmateriaaleissa oli erilaisia vaihtoehtoja, joista urakoitsija valitsi yhdessä rakennuttajan kanssa kohteeseen sopivat materiaalit”, kertoo Jari Sarpola – Hissitohtorit Oy, Keski-Suomi.

Modernisointiprojektissa uusittiin ohjauskeskus, sähköistys ja kaikki johdotukset, napistot, hissi korin ovi sekä korin sisustus. Sisustus uusittiin täydellisesti eli lattia, seinäpaneelit, listat, katto ja valaisin vaihtuivat uusiin.

SHU:n työnjohtaja Kauppinen kertoo, että projekti eteni SHU:n tekijöiltä hienosti alusta loppuun asti. Hän osallistui itsekin jonkin verran projektiin ja kertoo, että työskentely rauhallisessa ympäristössä ilman keskeytyksiä ja hälinää oli oikein sujuvaa ja mukavaa.

“Meidän näkökulmasta yhteistyö oli toimivaa ja sovitut asiat toteutui aikataulussa”, toteaa Arto Berg, rakennuttaja/valvoja, Kuopion kaupunki / Kuopion Tilapalvelut.

Työpaikka & Historia

43

70+

7+

4k+

Suomen Hissiurakointi Oy 43 vuotta!

Suomen Hissiurakointi Oy on perustettu vuonna 1981.

Yli 70 työntekijää

Yritys on kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 70 henkilön työllistäväksi merkittäväksi hissialan toimijaksi.

Toimipisteitä seitsemässä eri kaupungissa

Toimipisteitä seitsemässä eri kaupungissa: Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Mikkelissä, Varkaudessa ja Savonlinnassa.

Yli neljä tuhatta hissilaitetta

Vastaamme yli 4000 laitteen huolloista valtakunnallisesti.