Elektroniikka-, sähkö- ja automaatioasentajasta hissien modernisointiasentajaksi

14 kesä, 2024

SHU:n modernisointiasentaja, Tuomas Kulju, on ollut pienestä pitäen kiinnostunut tekniikasta. Legojen rakentelu ja erilaisten laitteiden tutkiminen lapsuudessa sytyttivät kipinän, joka on ohjannut hänen opiskelu- ja uravalintojaan.
 

Kolmen tutkinnon opintoputki – elektroniikka-asentajasta sähkö- ja automaatioalan osaajaksi

Peruskoulun jälkeen Tuomas jatkoi opintojaan teknisen koulutuksen parissa. Vuonna 2007 hän aloitti opinnot Kankaanpään Sataedussa, jossa hän suoritti kolmessa vuodessa elektroniikka-asentajan perusopinnot. Tämän jälkeen hän täydensi osaamistaan suorittamalla sähköasentajan tutkinnon ja vielä lisäksi puolen vuoden automaatioasentajan opinnot. Vuonna 2011 päättyneet opinnot ja kolme tutkintoa takataskussa antoivat hänelle vahvan pohjan tulevaan.
 

Vankka kokemus teollisuusautomaatiosta

Opiskelujen jälkeen Tuomas hankki kokemusta kojeistoasennuksessa ja keskus kokoonpanossa, missä hän vastasi mm. isojen sähkökeskusten johdotuksesta ja mekaanisesta kokoonpanosta. Tämän jälkeen hän työskenteli kuusi vuotta teollisuusautomaation kunnossapidossa, huollossa, vianhaussa ja asennuksissa. Nämä vuodet kerryttivät hyvin arvokasta käytännön kokemusta ja syvällistä teknistä osaamista.
 

Hissiasentajasta modernisointiasentajaksi

Tuomas aloitti työskentelyn SHU:lla Tampereen tiimissä hissiasentajana heinäkuussa 2021. Työnkuvaan kuului mm. hissien huolto- ja korjaustyöt sekä vikakeikat. Hän suoritti työn ohessa hissiasentajan ammattitutkinnon Taitotalossa, josta hän valmistui toukokuussa 2023.

Modernisointipuolen työt alkoivat kiinnostaa Tuomasta alusta lähtien ja hän siirtyikin SHU:lla nopeasti modernisointiasentajaksi. Projektiluonteinen työ ja isompien kokonaisuuksien rakentaminen tuntuivat hänestä luontevilta, sillä niissä näkee konkreettisesti ja välittömästi työnsä jäljen.

“Modernisointitöissä työvaiheet ovat erittäin monipuolisia ja vaihtelevia, mikä tekee työstä mielekästä jatkuvaa ongelmanratkaisua. Uuden tekniikan asentaminen vanhoihin puitteisiin määräysten mukaisesti ja toimintavarmasti vaatii luovuutta, sillä valmiita ratkaisuja harvoin on. Työkalut voivat vaihdella lekasta ja puukkosahasta yleismittariin ja piirikaavioon, mikä tarjoaa mahdollisuuden tehdä monenlaista. On palkitsevaa verrata lähtötilannetta valmiiseen projektiin ja huomata, miten hissin toiminta on saatu sulavammaksi ja turvallisemmaksi, samalla kun ulkoasua on kunnostettu vanhaa tyyliä kunnioittaen.”
 

Mieleenpainuva modernisointiprojekti

Keväällä 2023 Tuomas työskenteli viisi viikkoa kahden kollegansa kanssa modernisoimassa Jämsänkosken paperitehtaan vanhaa, 5000 kg kuormitettavuudella varustettua tavarahissiä. Projekti oli erityisen haastava kuuman ja kostean ilman vuoksi, joka vallitsi konehuoneessa, hissikuilussa ja monissa kerroksissa. Sekä uuden että vanhan koneiston massiiviset osat ja järeät köydet tekivät työstä fyysisesti vaativaa. Hissi on asiakkaalle kriittinen, joten tiukka ja joustamaton aikataulu sekä korkeat toimintavarmuusvaatimukset lisäsivät työhön painetta. Kaikista haasteista huolimatta projekti saatiin onnistuneesti päätökseen, mikä oli Tuomakselle erittäin palkitsevaa.
 

Työn haasteet ja parhaat puolet SHU:lla

Tuomas arvostaa SHU:lla erityisesti työyhteisöä. Hän kokee, että työilmapiiri on avoin ja kannustava, missä omien toiveiden ja mielipiteiden esittäminen on mahdollista hyvin matalalla kynnyksellä ja niitä kuunnellaan vilpittömästi. Hän nauttii työn tuomista haasteista ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan työhönsä sekä ratkaista ongelmia projektiluonteisessa ympäristössä. Työn fyysiset vaatimukset ja aikataulupaineet ovat toisinaan erityisen haastavia, mutta Tuomas näkee niissä myös mahdollisuuden kehittää itseään.

“Arvostan SHU:lla rentoa, avointa ja vuorovaikutteista ilmapiiriä sekä mahdollisuutta kehittyä ja kasvaa. Vaikka työ on välillä fyysisesti raskasta ja aikataulut tiukkoja, nautin samalla niiden tuomista haasteista ja paremmasta kunnosta. Tulevaisuudessa harkitsen mahdollisia AMK-opintoja sähköautomaation tai konetekniikan parissa monimuotototeutuksena, sillä haluan jatkuvasti kehittää ammatillista osaamistani”, kertoo neljän ammattitutkinnon suorittanut SHU:n modernisointiasentaja Tuomas Kulju.
 


 

Lue lisää SHU:n urapolkutarinoita.