Työsuhdepyörä tekee hyvää keholle, mielelle ja työvireelle

1 kesä, 2023

SHU kannustaa henkilöstöä aktiiviseen arkeen ja tukee työntekijöiden hyvinvointia mm. liikunta-, ja kulttuuriseteleillä sekä työsuhdepolkupyörillä. Pyöräetu mahdollistaa työntekijöille pyörän hankinnan leasingyhtiön kautta ja työnantaja tukee hankintaa 50% kuukausittaisesta maksusta. SHU:lla on ollut pyöräetu kesästä 2022 lähtien ja se on saanut erittäin postiivisen vastaanoton. Yli 20% henkilöstöstä on ottanut tähän mennessä edun käyttöön.

Suurimmalla osalla SHU:n pyöräedun hyödyntäneillä työntekijöillä on käytössä sähkömaastopyörä, mutta myös maantie-, cyclocross- ja gravelpyöriä on hankittu. Kilometrejä kertyy henkilöä kohden 100–500 kuukaudessa. Moni kertoo kunnon kasvaneen, unen laadun parantuneen, mielen piristyneen ja yleisen energiatason nousseen, mikä näkyy parempana vireenä niin työssä kuin vapaa-ajalla. Suurimmalla osalla arkiaktiivisuus on lisääntynyt huomattavasti työmatkapyöräilyn myötä.


Työmatkapyöräilyllä on useita etuja työntekijälle 

Fyysinen kunto ja terveys – pysy paremmassa kunnossa pyöräilemällä

Työmatkapyöräily on mainio mahdollisuus lisätä helposti liikunnan määrää arjessa. Pyöräily on erinomainen aerobinen harjoitusmuoto, joka parantaa sydän- ja verenkiertojärjestelmän kuntoa, vahvistaa lihaksia sekä parantaa kestävyyttä ja koordinaatiokykyä.

”Liikunta lisää kehon ja mielen virkeyttä. Tämä on todella hyvä työsuhde-etu, joka motivoi liikkumaan entistä enemmän”,  kertoo Niki Kujala, Helsinki, tekninen asiantuntija

Henkinen hyvinvointi – vähennä stressiä pyöräilemällä

Pyöräilyllä on positiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin, sillä liikunta vapauttaa endorfiineja, lievittää stressiä ja sitä kautta parantaa myös mielialaa ja auttaa rentoutumaan. Työmatkapyöräily tarjoaa ”automaattisen” valmistavan siirtymän työpäivän alkuun ja palauttavan sen loppuun, jolloin mielen on mahdollisuus hiljalleen virittäytyä niin työpäivään kuin vapaa-aikaan. Lisäksi ulkoilmassa liikkumisella on positiivinen vaikutus hyvinvointiin. 

”Arkiaktiivisuus on lisääntynyt ja kunto parantunut huomattavasti. Työpäivän jälkeen riittää virtaa touhuta kaikenlaista. Gravelpyörä oli ollut jo pitkään mielessä ja nyt pyöräedun avulla se tuli hommattua”, kertoo erikoisvika-asiantuntija Joni Lankinen

EVOC MTB -maastopyöräilytapahtuma Rajamäellä toukokuussa 2023. Kuvassa SHU:n Tampereen tiimi: vasemmalta hissiasentaja Mika Ojala, työnjohtaja Antero Haapaniemi ja hissiasentaja Ville Peltonen.

Taloudelliset edut – säästä työmatkakustannuksissa pyöräilemällä

Pyöräily on edullisempaa kuin autolla tai julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen. Työmatkapyöräily voi säästää merkittävästi kuluja niin polttoaineen, pysäköintimaksujen kuin julkisen liikenteen lippujen osalta. Lisäksi polkupyörän huolto ja ylläpito on yleensä huomattavasti edullisempaa verrattuna muihin kulkuvälineisiin. 

”Pyöräedun avulla on mahdollista saada kohtuullisella hinnalla käyttöön laadukas ja erittäin hieno polkupyörä. Tämä sitouttaa työntekijää yritykseen”, toteaa SHU:n tekninen johtaja Toni Järvinen.

Ympäristöystävällisyys – pienennä hiilijalanjälkeä työmatkapyöräilyllä

Pyöräily on erittäin ympäristöystävällinen liikkumismuoto, koska se ei tuota päästöjä. Se voi olla myös nopeampi ja tehokkaampi tapa liikkua erityisesti ruuhka-aikoina isoissa kaupungeissa.

Kuvassa SHU:n HR-koordinaattori Veera Rantanen.

”Otimme pyöräedun käyttöön, sillä monet työntekijät toivoivat sitä. On todella hienoa, että SHU lähti tukemaan sitä rahallisesti. Etu on todella iso kannustin työntekijöille. Innostuin itsekin tänä keväänä hommaamaan gravelpyörän ja käytän sitä työmatkoihin aktiivisesti”, kertoo SHU:n HR-koordinaattori Veera Rantanen.