Sinnikkäästä sähköasentajasta hissialan työnjohtajaksi

17 Feb, 2022


Suomen Hissiurakointi Oy:n Uudenmaan alueen työnjohtaja, Iiris Saarenketo, suoritti sähköalan perustutkinnon vuonna 2012, mutta hyvästä koulumenestyksestä sekä ahkerasta ja sinnikkäästä työnhausta huolimatta hän ei saanut koskaan tutkintoa vastaavaa työtä.

Olin aidosti todella kiinnostunut alasta, mutta työhaussa kohtaamieni tilanteiden perusteella koin olevani naisena mörkö alalle. Ihan kuin kukaan ei olisi uskaltanut palkata minua. Se harmitti tietysti vietävästi, mutta vielä enemmän se, etten saanut edes mahdollisuutta näyttää mihin minusta on.

15-vuotiaasta asti töitä tehnyt Saarenketo ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan päätti toimeliaana jatkaa matkaa kohti uusia haasteita. Hän työskenteli muissa töissä pari vuotta samalla sähköalan töitä etsien. Vuonna 2015 hän päätti lähteä opiskelemaan hissiasentajaksi AEL:lle, mikä tuntui luonnolliselta jatkumolta. Hän ehti olla koulun penkillä kuukauden päivät, kunnes hänet palkattiin jo hissialan töihin. Koulutuksen lähipäivät hän opiskeli koulussa ja etäpäivät töissä. Kuuden kuukauden harjoittelun jälkeen hän sai jo työskennellä itsenäisesti. Hissialan ammattitutkintotodistus tuli uunista ulos vuonna 2017. 

Huolto- ja kunnossapitoasentajana työskentelin omalla huoltoalueella hissien ja nosto-ovien parissa huolehtien, että kaikkien laitteiden toiminta oli normaalia, sujuvaa ja turvallista. Tein työt pääosin itsenäisesti, mutta toisinaan oli huoltotöitä, joissa ei omat kädet riittäneet ja silloin kysyttiin kaverilta apua. Työ oli vaihtelevaa ja välillä päiviin lisämaustetta ja erityistä haastetta toivat vika- ja pelastuskeikat, jotka keskeyttivät muut työt.

Ura Suomen Hissiurakointi Oy:llä käynnistyi puhelinsoitosta, kun Saarenketoon otettiin suoraan yhteyttä ja pyydettiin haastatteluun. Hän ei etsinyt uutta työpaikkaa, mutta uudet haasteet ja urakehitysmahdollisuudet kiehtoivat. Pitkien keskusteluiden jälkeen hän päätti tarttua tilaisuuteen ja Saarenketo aloitti SHU:lla toukokuussa 2018. Saarenketo oli työskennellyt hissilaitteiden huolto- ja kunnossapitoasentajana kolmisen vuotta ja jatkoi samoissa töissä SHU:lla vuoden verran, samalla kouluttautuen esimiestehtäviin. Toukokuussa 2019 asentajan haalarit vaihtuivat työnjohtajan saappaisiin ja vuonna 2020 taskussa oli myös lähiesimiehen ammattitutkinto.

Olen iloinen että sain työnjohtajan paikan SHU:lla. Työ on todella monipuolista ja vaihtelevaa. Jokainen päivä on täysin erilainen ja olen saanut oppia paljon uutta, seitsemän vuoden hissialan työhistoriasta ja kokemuksesta huolimatta. Työ on luonteeltaan huomattavasti sosiaalisempaa kuin aiemmin. Olen paljon tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, niin meidän työntekijöiden kuin asiakkaiden. Vastaan Uudenmaan alueen hissilaitteiden, liukuportaiden ja nosto-ovien huolto- ja kunnossapitotöistä huolehtien mm. aikatauluista, resurssoinneista sekä kannattavuudesta. Olen yhteyshenkilö asiakkaiden suuntaan niin huolto- ja kunnossapito- kuin määräaikastarkastuksissa ilmaantuvissa vika- ja korjaustöissä. Työnjohtajan tehtävien lisäksi työhöni kuuluu mm. auditoinnit ja laadunvalvonta.

Olen viihtynyt SHU:lla erinomaisesti. Jään juuri äitiyslomalle ja olen onnekas kun tiedän, että on mukava palata takaisin, kun sen aika on. Täällä on kivat työkaverit ja hyvä ilmapiiri. SHU:lla vedetään aidosti yhtä köyttä ja jokainen auttaa tarvittaessa toista. Se on hienoa ja arvokasta niin oman työn kuin koko yrityksen kannalta, kertoo Iiris Saarenketo.