Suunnitelmallinen modernisointi huomioi tulevaisuuden ja päivittää ikääntyneen hissilaitteen ominaisuudet nykypäivän vaatimusten tasolle

8 maalis, 2019

Modernisointi tarjoaa kustannustehokkaan keinon vanhemman hissilaitteen käyttömukavuuden, suorituskyvyn ja turvallisuuden nostamiseen, Suomen Hissiurakointi muistuttaa.

Ikääntyneestä hissilaitteesta aiheutuvat ongelmat ovat monissa taloyhtiöissä arkipäivää. Kun hissin käyttömukavuus-, suorituskyky- ja turvallisuusominaisuudet eivät enää vastaa nykypäivän vaatimuksia, on seurauksena usein käyttökatkosten, kohonneen onnettomuusriskin ja kalliiden korjaustoimenpiteiden kaltaisia haittoja. Uuden laitteen hankinta saattaa kuitenkin olla taloyhtiölle taloudellinen rasite. ”Hissin modernisointi tarjoaa toimivan ja kustannustehokkaan vaihtoehdon kokonaan uuden hissilaitteen hankinnalle”, jo yli 35 vuotta laadukkaita hissipalveluja tarjonneen Suomen Hissiurakointi Oy:n (SHU) toimitusjohtaja Antti Heinämäki muistuttaa. ”Modernisointi tarkoittaa esimerkiksi hissin nostokoneiston, ohjauksen ja sisustuksen uusimista. Projektin kustannuksineen voi usein jaksottaa esimerkiksi kolmeen osaan mikä keventää taloyhtiön ja sen asukkaiden kertakustannuksia. Lisäsäästöjä syntyy korjauskustannusten vähentyessä ja energiatehokkuuden parantuessa”, Heinämäki jatkaa.

Modernisointi lisää merkittävästi myös hissin käyttömukavuutta. Uusittu ohjaus ja nostokoneisto saavat hissin kulkemaan pehmeästi varmistaen samalla kerrostarkkuuden osumisen aina kohdalleen, kun taas sisustuksen päivittäminen nostaa koko kiinteistön viihtyisyystasoa. Turvallisuutta saadaan haluttaessa parannettua korvaamalla vanhat kääntöovet automatisoiduilla ovilla. Joskus modernisoinnin tavoitteena on palauttaa vanhan arvokiinteistön hissi alkuperäiseen loistoonsa ja nostaa jalopuisten pintojen ja kauniiden koristelujen kaltaiset yksityiskohdat uudelleen esille.”Moderni teknologia piilotetaan entisöityjen elementtien alle ja hissin ilme palautetaan entiselleen. Osia valmistetaan tarvittaessa räätälöitynä käsityönä, jotta lopputulos saadaan vastaamaan täydellisesti haluttua ulkoasua”, toimitusjohtaja Heinämäki kuvailee.

Modernisointi voi joskus olla myös uuden laitteen hankintaa parempi vaihtoehto. ”Tiettyjen aikakausien hissit ovat niin hyvää tekoa, että koko laitteen uusimisen sijasta suosittelemme vain tiettyjen osien vaihtoa”, Antti Heinämäki kertoo. ”Pääasia on, että modernisointi toteutetaan suunnitelmalliseti ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Tällöin on mahdollista taata hissille mahdollisimman pitkä elinkaari ja turvata sen käyttö jopa seuraaviksi 30 vuodeksi”, Heinämäki painottaa. ”Suunnitelmallisuus edellyttää sitä, että taloyhtiö on tietoinen hissin nykykunnosta. Suorittamamme kuntotutkimukset auttavat laitteen yksilöllisessä ylläpidossa sekä tuleviin korjaus- ja modernisointitarpeisiin varautumisessa.”