Perheyritys-HHJ sytytti kehittämisen kipinän

2 Nov, 2021

Alkuperäinen julkaisu: Kirjoittaja Päivi Eskelinen. Julkaisija HHJ / Kauppakamari sekä Perheyritysten liitto.

 

Suomen Hissiurakointi Oy otti kolme vuotta sitten hallitukseensa ensimmäisen ulkopuolisen jäsenen. Se oli alkusoittoa muutokselle, jolla on kirkastettu perheyrityksen tulevaisuutta, sisäisiä rooleja ja tehtäviä. Kehittämiseen on hankittu tukea HHJ-koulutuksista.

Pentti Heinämäki perusti Helsingin Hissiteknikot Oy:n 40 vuotta sitten. Se on nykyään holdingyhtiö, ja varsinaisesta liiketoiminnasta – hissien, liukuportaiden ja nosto-ovien huollosta, kunnossapidosta, modernisoinneista ja asennuksista – vastaa tytäryhtiö Suomen Hissiurakointi. Ympäri maata toimiva yritys työllistää kuutisenkymmentä henkilöä.

– Suomen Hissiurakoinnin operatiiviseen toimintaan osallistuu perheestä enää vain sisareni, mutta hallituksessa ovat edelleen mukana isäni, sisareni ja minä, kertoo Pentti Heinämäen tytär, holdingyhtiötä johtava Anne Cervantes.
Suomen Hissiurakointi on kasvanut ja vakiinnuttanut asemansa vuosikymmenten kuluessa, mutta ruoriin astuneella uudella sukupolvella on uudet ajatukset. Kun perheen ulkopuolisen hallitusjäsenen pestaaminen tuli ajankohtaiseksi, Anne Cervantes alkoi arvioida omaa hallitusosaamistaan.
– Olimme eläneet ilman hallitustyöskentelyä. Aikansa sellainen onnistuu, mutta kun yritys alkaa kasvaa, pelkkä omistaja-yrittäjävetoinen toiminta ei riitä. Tarvitaan hallitus. Kun samoihin aikoihin palkkasimme myös ulkopuolisen toimitusjohtajan, totesin, että nyt tarvitaan tukea ja oppia.

Anne Cervantes ilmoittautui Suomen Perheyritysten liiton ja Helsingin kauppakamarin järjestämälle HHJ-perheyrityskurssille. Perheyritysten liitto järjestää vastaavia HHJ-koulutuksia eri puolella Suomea yhteistyössä paikallisten kauppakamarien kanssa. Alkuun päästyään Cervantes kävi myöhemmin myös HHJ-puheenjohtajakurssin ja suoritti vielä HHJ-tutkinnonkin.

hissiasentajan rekrykoulutus


Kurssilla opittiin myös toisiltaan

HHJ-perheyrityskurssi vastaa Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ -kurssia sillä erolla, että se painottuu perheyrityksen hallitustyöhön.
– Kurssillamme oli henkilöitä perheomisteisista pörssiyhtiöistä ja toisaalta muutaman hengen pienyrityksistä. Skaala oli siis laaja, mutta siitä ei ollut haittaa, päinvastoin. Erilaisuus antoi oman mausteensa ja monipuolisuutta sisältöihin.
Kouluttajia Anne Cervantes kiittää päteviksi ja koulutussisältöjä kiinnostaviksi ja käytännönläheisiksi. Ne vastasivat hyvin tilanteita, joita kohdataan perheyritysten arjessa.
Cervantes mainitsee kurssilta esimerkiksi ryhmätyön, jossa avattiin yhden osallistujayrityksen hallitustyöskentelyä.
– Valinta osui sitten meidän yrityksemme. Vietimme yhden päivän meillä ja loimme näkemystä kehittämistä vaativista asioista. Se oli oikein hedelmällistä.

 

Varmuus ja ymmärrys kasvoivat  

– Kurssin parasta antia oli, että ymmärrykseni hallitustyön arvosta ja merkityksestä nousi kokonaan uudelle tasolle. Tajusin, että laadukkaalla hallitustyöllä voimme kehittää yhtiötä yhä paremmaksi.
– Konkreettisena seurauksena muutimme hallituksen kokoonpanoa. Vaihdoimme ulkopuolisen jäsenen, ja teimme seuraajasta hallituksen puheenjohtajan. Näillä muutoksilla tuemme yrityksen kasvua ja toimitusjohtajan työskentelyä.
Toinen seuraus oli tavoitteellisen strategiatyöskentelyn aloittaminen.
– Suosittelen HHJ-koulutuksia kaikille hallitustyöhön osallistuville, myös hallitusten kanssa läheisesti työskenteleville toimitusjohtajille.
Holdingyhtiön hallitus koostuu toistaiseksi vain perheenjäsenistä. Sitäkin voisi kehittää, Anne Cervantes miettii.
– Mutta sen aika tulee myöhemmin.


Haluatko tietää yrityksestä lisää? Lue SHU:n 40 v historiikki tästä.