Hissin modernisointi.
Suomen Hissiurakointi toteutti Helsingin historiallisessa kaupunginosassa, Kaartinkaupungissa, sijaitsevassa kiinteistössä 1930-luvulla asennetun hissin modernisoinnin. Hissi on peruskorjattu ensimmäisen kerran osittain 1960-luvulla, jonka sen jälkeen se on toiminut hyvin, mutta turvallisuuden vuoksi taloyhtiö päätti toteuttaa täydellisen hissin modernisoinnin. Vastaavanlaisessa saman aikakauden hississä oli käynyt aiemmin erittäin vakava vaaratilanne, josta SHU nykyisenä huoltokumppanina ilmoitti taloyhtiölle.
”Otimme heti yhteyttä taloyhtiön edustajiin ja kerroimme tapahtuneesta vaaratilanteesta. Väsymismurtuman vuoksi rikkoontunut hissin nostokoneisto oli tismalleen samanlainen kuin tässä kohteessa, jonka vuoksi korjauksella oli kiire. Onneksi tässä taloyhtiössä ei mitään vaaratilannetta päässyt syntymään ja ehdimme toteuttaa modernisoinnin ajoissa”, kertoo SHU:n tekninen johtaja Toni Järvinen.
Turvallisuuden vuoksi hissin modernisoinnissa päivitettiin koko tekniikka eli hissin koneisto, sähköt ja turvalaitteet. Lisäksi sisustus kunnostettiin kauttaaltaan. Käytännössä hissi on nyt teknisesti aivan uusi.
Hissin uusi huipputekniikka on naamioitu historiallisella ilmeellä
Hissi henkii historiaa lähes vuosisadan taakse, mutta kätkee alleen nykypäivän huipputekniikan. Hissin ulkonäkö haluttiin pitää mahdollisimman lähellä alkuperäistä, joten veräjä ja puinen kori sekä verkko-ovet entisöitiin pieteetillä historiaa vaalien ja taitavaa puuseppää käyttäen.
Hissin sisustuksen kaikki yksityiskohdat on suunniteltu ja toteutettu tarkasti. Puuseppä puhdisti, hioi ja petsasi kaikki hissikorin puupinnat sekä teki uudet listoitukset, kynnyslistat ja potkulistat. Hissikuilun verkko maalattiin ulko- ja sisäpuolelta, samanväriseksi kuin se alunperin oli. Valaisin, fasettihiottu peili ja matto uusittiin vastaamaan alkuperäistä. Vanha lukko jätetettiin korin oveen ulkonäön ja ovenkahvan käyttölukon toiminnan vuoksi. Se kätkee kuitenkin alleen uudenaikaisen nykystandardien mukaisen hissilukon, joka on varsinaisesti käytössä. Napistossa ja muissa yksityiskohdissa on käytetty messingin väristä rosteria, mikä on linjassa vanhan kanssa ja sopii hienosti kokonaisuuteen. Hissikori ja -veräjä ovat nyt todennäköisesti aivan samannäköiset kuin ne olivat uutena 1930-luvulla.
Kiinteistön kätköissä harvinainen piikahissi
Rappukäytävässä komeilee nyt täysin uusittu hissi, mutta kiinteistö kätkee sisäänsä myös harvinaisen erikoisuuden, vanhan piikahissin. Sen koneisto on samanlainen kun rappukäytävässä olevan herrasväen päähississä oli, mutta itse hissikori on pienempi. Hissi ei ole ollut enää vuosikymmeniin käytössä, sillä se on osittain asuntojen sisällä. Piikahissi on alkuperäiskunnossa ja siitä näkee kiinnostavasti kontrastin vanhan ja uuden välillä.
”Unioninkadun modernisointi oli mielenkiintoinen kohde historian vuoksi. Työmäärä oli suuri näin vanhan hissin kanssa, mutta kaikki sujui hyvin ja aikataulussa viidessä viikossa keväällä 2022. Lopputulos on oikein onnistunut ja hissi näyttää todella hienolta”, kertoo SHU:n tekninen johtaja Toni Järvinen.